İran’lı öğrencileri sınavsız üniversite vaadiyle kandırdılar. 17 kişiye 240 yıl hapis istendi
İranlı Öğrenciler Türkiye’de Dolandırıldı: Sınavsız Üniversite Vaadiyle Mağdur Edildiler
İran’da faaliyet gösteren bir çete, Türkiye’de üniversitelere sınavsız yerleştirme ya da yatay geçiş yaptırma vaadiyle öğrencileri dolandırdı. Olayın ortaya çıkmasının ardından, İran’da bazı çete üyeleri tutuklanırken, Türkiye’ye kaçan çete üyeleri burada faaliyetlerini sürdürdü.
SINAVSIZ ÜNİVERSİTE VAAT ETTİLER
Çete üyeleri, öğrencileri Türkiye’deki önemli devlet ve özel üniversitelerin tıp, mühendislik gibi bölümlerine sınavsız yerleştirecekleri vaadiyle kandırdı. Öğrenciler sosyal medya üzerinden yapılan reklamlarla tuzağa düşürüldü ve İran’daki zengin ailelerle irtibata geçildi. Çete, öğrenci ve ailelerini Türkiye’ye getirerek, yurt olarak kullanılan binalarda yerleştirdi.
150 BİN DOLARA KADAR PARA ALDILAR
Her bir aileden 45 bin dolardan 150 bin dolara kadar değişen meblağlar alındı. Çete üyeleri hakkında örgütlü nitelikli dolandırıcılık suçundan 8 ayrı dolandırma fiili nedeniyle dava açıldı. Bakırköy 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 7’si tutuklu, 8’i firari ve 2’si de adli kontrolle tutuksuz olmak üzere toplam 17 sanık hakkında 72 yıldan 240 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Davada 15 İranlı sanık yer alırken, bir Türk vatandaşı tutuksuz, bir Türk vatandaşı ise tutuklu olarak yargılanıyor.
EĞİTİM ALIP ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTERKEN DOLANDIRILDILAR
Mağdur avukatlarından Burcu Ertim, dolandırıcılığın işleyişini şöyle anlattı: “2021 yılında İran’da tutuklamaların olduğunu ve sonrasında bu kişilerin Türkiye’ye kaçtığını öğreniyoruz. Büyük illerdeki üniversitelere sınavsız yerleştirme vaadiyle bu öğrencileri yerleştiriyorlar. Yüksek meblağlarda, 45 bin dolardan 150 bin dolara kadar ödeme alıyorlar. Öğrenciler Türkiye’ye geldiklerinde, kaydın olmadığını, ikametlerinin bulunmadığını ve kaçak durumda olduklarını öğreniyorlar. Bu kişiler 2 yıl boyunca hayal kırıklığı yaşıyorlar, ailelerin birikimleri kayboluyor. Psikolojik travmalar yaşanıyor. Bu kişiler Türkiye’de sağlık eğitimi alıp, vatanlarına dönmeyi umuyorlar.”